Loading Content... One Moment Please
Projects

Historic Preservation | Adaptive Reuse

Row ID: 4 TOTAL: 9 Remainder: 5
Row ID: 8 TOTAL: 9 Remainder: 1
Row ID: 12 TOTAL: 9 Remainder: 1

Crocker Science Center

Salt Lake City

  • Catalog No.
    2566
  • Client
    University of Utah
  • Area
    123,500 SF
  • Completion
    2019
  • Certification
    LEED Silver

Located on the southwest corner of the University of Utah’s historic Presidents Circle, the Crocker Science Center is the physical gateway to the university proper. EDA worked creatively to design a sensitive adaptation and expansion of the neoclassical library (constructed in 1935) and facilitate an exciting, collaborative environment for cutting-edge knowledge creation.

Our design supports the College of Science’s new science curriculum and delivery system with an innovative project and team-based approach to science pedagogy. Visual openness, blurred lab group boundaries, shared instrumentation and diverse social settings all inspire science and technology transfer, expanding scientific expertise beyond the traditions of respective disciplines. Visual openness, blurred lab group boundaries, shared instrumentation and diverse social settings all serve to inspire science and technology transfer – expanding scientific expertise beyond the traditions of respective disciplines. All teaching laboratories in the building are highly advanced and connected to group discussion areas in order to accommodate a wide-range of teaching styles and activities.

Weber County Main Library Historic Restoration

Ogden

  • Catalog No.
    2135
  • Client
    Weber County Library System
  • Area
    55,680 SF
  • Completion
    2019

Seamlessly marrying the contrasting needs of a library in the digital age and the preservation of a gem of mid-century modernist architecture, this transformation updated the library while positioning it for inclusion on the National Register of Historic Places. Recognizing its architectural and community significance, we engaged extensively with Ogden's residents, leaders and library staff throughout the design process. The resulting design led to a thirty percent increase in publicly accessible spaces and modern technology and building systems. The dual-focused the design efforts developed a facility that functions as a repository of books and provides community access to multi-media resources.

In addition to the traditional book stacks and reading areas, the renovated library features interdisciplinary spaces to house dedicated science, technology, engineering, arts and math (STEAM) education-focused spaces. Developed due to needs expressed by the client and community, these community spaces include maker spaces for functions such as film making, general arts studio and small theaters to accommodate readings and music recitals and performances.

As part of preserving the historical integrity, all the original walnut paneling was preserved; most of which was protected in place and carefully refinished. The special collections room in the basement, outfitted with rose wood paneling, was protected through abatement, demolition and new construction phases. The design introduced a new plaza connecting the library to its natural surroundings and incorporated contextually sensitive architectural elements such as new entries and windows to foster community engagement.

University of Utah Alumni House

Salt Lake City

  • Catalog No.
    2568
  • Client
    University of Utah
  • Area
    33,500 SF
  • Completion
    2019

The meeting and entertainment hub for alumni activities. our solution to expand and renovate Alumni House increased capacity and improved connections to the campus through carefully organized spaces. We provided for a diversity of uses and users by developing flexible spaces. The uncomplicated material palette favors the quality and richness of materials, such as the regionally inspired stone walls on the exterior and the wood paneling inside. The subtle integration of University colors references it campus context, adding warmth and interest to every space. Accomplishing the University's goals the project, the design team worked with facility users, major donors, and the University of Utah’s planning and design group. Reusing approximately 50 percent of the original building fabric, our thoughtful programming provides vistas to important local landmarks including the iconic Block U, Rice Eccles Stadium and the State Arboretum as well as views into the event spaces from the campus’ main corridors.

Applied Sciences Building

Salt Lake City

  • Catalog No.
    3120
  • Client
    University of Utah
  • Area
    140,000 SF
  • Completion
    2024

The Applied Science Building is set to become a cornerstone in the University of Utah’s educational and research mission. The building features state-of-the-art amenities, including modern classrooms, experimental laboratories and cutting-edge computer facilities. A dedicated student research support center fosters an environment conducive to active engagement in research and honors projects, streamlining project and degree completion. With a focus on accommodating the instructional needs of over 5,600 undergraduate and graduate students in STEM courses, the facility combines a thoughtful 40,000+ SF renovation of the historic Stewart Building with a contemporary 100,000+ SF addition. The Applied Science Building is not just a physical structure; it embodies a commitment to excellence, innovation and a bright future for the University of Utah’s academic and research pursuits.

Henry Eyring Building Chemistry Building Renovation

Salt Lake City

  • Catalog No.
    2827
  • Client
    University of Utah
  • Area
    92,000 SF
  • Completion
    Ongoing

The extensive 92,000-square-foot North Tower of the Henry Eyring Chemistry Building (HEB) renovation is unfolding in a carefully planned sequence of nine phases. Transforming HEB into a cutting-edge facility for teaching and chemistry research lab began with our leading a comprehensive facility master plan that meticulously assessed the capacities of the existing architectural, structural, mechanical and electrical infrastructure, The master plan documented the existing conditions and capacities while outlining recommended time frames through a proposed sequencing of design and construction phases and a map detailing the relocation of existing occupants to facilitate the execution of each phase. Our phased design and construction approach ensures that the facility can continue to operate smoothly during the renovation process with minimal disruptions to ongoing activities and services.

Utah State Fairpark Master Plan

Salt Lake City

  • Catalog No.
    3065
  • Client
    Utah State Fair Corporation, DFCM
  • Area
    65 ac
  • Completion
    2021

The 15-year comprehensive master plan for this unique state asset explores and guides opportunities for investment, improvement and expansion. Our team's focus included encouraging year-round activity and exploring revenue streams to ensure the long-term financial viability of the State Fair and the Fairpark itself. Our team performed detailed surveys of the site, the existing facilities and potential development location as well as conducted outreach to the surrounding community through scheduled meetings and in-person and online surveys. The process resulted in a plan that optimizes the Fairpark layout within current boundaries while mitigating negative impacts such as traffic and parking on the surrounding community. The resulting plan divides the site into seven districts including the Jordan Riverwalk, Historic Core, Conference and Expo, Adventure, Animal Experience, Hospitality and White Ballfield.

Ogden Nature Center Master Plan

Ogden

  • Catalog No.
    2760
  • Client
    Ogden Nature Center
  • Area
    152 ac
  • Completion
    2018

The Ogden Nature Center (ONC) is a 152-acre wildlife habitat dedicated to environmental education and preserving Utah’s natural heritage. Members of EDA have worked with ONC since 1993 on projects such as its Interpretive Center and L. S. Peery Education Center. Envisioning a unified sense of place while championing environmentally responsible design and planning, we approached the master plan by addressing three critical systems: Built, Human and Natural. The Built System encompassed analyzing physical structures like buildings, mews and visitor centers to identify needs. The Human System focused on user experience and site quality addressing factors such as entryways, parking, trails and amenities. The Natural System evaluated the site's vegetation, wildlife and water resources with recommendations such as enhancing the natural landscape with native-adapted designs, improving irrigation strategies and employing a sustainable water management plan that provides for a stormwater detention system, reduced reliance on potable water and exploring water rights from Millcreek. The final master plan serves as the blueprint for ONC's sustainable future, inviting visitors to reconnect with nature in a revitalized, welcoming environment.

Ogden High School Historic Restoration

Ogden, UT

  • Catalog No.
    1078
  • Client
    Ogden School District
  • Area
    220,955 SF
  • Completion
    2013

Originally built in 1937, Ogden High School is one of the best examples of Art Deco architecture in Utah.

The thoughtful multi-phased renovation and restoration of this landmark building included comprehensive programming, master planning and design services to transform it into a state-of-the-art learning environment. The renovation included restoring the historic auditorium, seismic upgrade and strategic exterior repairs. Additions to the facility included a new multi-floor athletic center, cafeteria and common space expansion, a cutting-edge science center and performing arts center. The design for these additions played off the symmetry, axial disposition and articulation of the original Art Deco design. The new athletic center stands on the major axis of the original building, defining a fourth corner of the new outdoor quad. A transparent curtain of glass encloses the new commons space, providing views to the quad and the mountains east of the campus.

Fort Douglas PX Building Remodel

Salt Lake City

  • Catalog No.
    2022
  • Client
    University of Utah
  • Area
    12,000 SF
  • Completion
    2013

Fort Douglas, an historic military facility located on the east side of the University of Utah campus, is a National Historic Site founded shortly after the Mormon pioneers entered Utah. Our approach to its adaptive reuse focused on creating state of the art facilities without undermining the character defining attributes of the original building fabric. Constructed in 1905, it had served military personnel at the Fort since its construction. During the 1980s the building went through the first of many subsequent remodels, eventually becoming campus storage and falling into disrepair. In the early 2010s the building was selected to serve as the new home for Military Science. Our restoration design provided spaces for classrooms, offices, library, faculty and cadets lounge and uniform and equipment storage.